Това, че държавата всячески се стреми да извади на светло „сивата“ икономика е разбираемо. Но когато това става с меко казано странни идеи, вече означава, че сме преминали дори границата на абсурда.

Вижте какво оповести МТСП чрез в-к „24 часа“:

Държавата ще продава кочани с трудови договори с продължителност 1 ден на работодатели в селското стопанство.

Цената на договора ще са дължимите за него данъци и осигуровки. Така фирмите по-лесно ще наемат работници за полската работа, като за всеки ден ще се къса по една квитанция от кочана.

Промените, готвени от министрите Ивайло Калфин и Десислава Танева, трябва да влязат в сила през май за брането на черешите„.

Ще бъда кратък, защото подробен коментар в случая е излишен. По отношение на работата в селското стопанство и без това в Кодекса на труда е предвидена изрично възможност за сключване на срочни трудови договори – за така наречената сезонна работа.

А идеята на министерството да предлага като подарък готови бланки, с еднодневни трудови договори, едва ли ще привлече потенциални работодатели, които досега са си спестявали подобно „усилие“. Но ако тази „интересна“ идея все пак бъде приложена на практика, поне служителите от Инспекция по труда ще имат повод да опитат новата черешова реколта.