Облекчаване на процедурите, по които се наемат висококвалифицирани работници от трети страни със синя карта, обеща социалният министър Ивайло Калфин.
Неговото ведомство и МВР ще обявят скоро промените. Те предвиждат фирмите, които искат да наемат специалисти от трети страни, да не правят пазарен тест, както е сега. Целта е работодателите да пестят време.

Каква е процедурата по наемане в момента

Две са ведомствата, от които зависи наемането на работа в България на гражданин на страна, която не е член на ЕС – Агенция по заетостта и МВР.
За да получи сега разрешение за работник от страни извън ЕС, работодателят трябва да докаже, че на нашия пазар няма подходящ кандидат. Това отнема 15 дни, но вече няма да се прави, а всяка година министърът ще определя секторите, в които има недостиг на кадри. Такива са например ИТ секторът, строителството, медицината.

След разрешението от АЗ се произнася финално съответната дирекция към МВР.

По данни на Агенцията по заетостта за първите шест месеца на настоящата година синя карта е издадена на 60 чужденци. За сравнение: през 2011 г., когато за първи път се въведоха тези условия, сините карти са били само 7. Отделно на година агенцията дава и около 600 разрешения за работа на чужденци без висше образование.
Работодатели от ИТ сектора се оплакват, че има недостиг на около 10 хил. кадри, а процедурата е много тромава – отнема между половин година и 9 месеца.