адв. Йордан Даскалов; тел. 0889 967 151; e-mail: office@personal-lawoffice.eu

Носенето на бурки в България вече официално е забранено със закон. Така общинските власти са „освободени“ от ангажимента да решават местни проблеми от подобен род, които най-често водеха до екзотични спорове между общинските съветници.

И понеже заради принципа за свобода на вероизповеданията нямаше как да бъде въведена забрана само за определен тип религиозно облекло, народните представители логично гласуваха текст, който не допуска прикриване на „част от лицето“.

При нарушение глобата е 200 лв. А при повторно – 1500 лв.

Разбира се за спазването и ще следят органите на МВР, т.е. полицаите, които потрулират.

Колкото и спорно да е подобно правило, то се приема с одобрение от повечето хора. Такива забрани вече има и в други европейски страни. Но начинът по който са формулирани текстовете в българският закон на практика дава възможност да бъдат глобявани и тези, които обичат да се пазят с шалове или високи яки от студа през зимата.

Ето какво точно казва законът:

Облекло, прикриващо или скриващо лицето, са плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето.

А за да бъде пределно ясно има и уточнение:

Лицето е прикрито частично при носенето на облекло, с което са закрити устата, носът или очите.

Съмнявам се някой да бъде глобен заради това, че обича да се предпазва от простудни заболявания. Но всичко зависи от преценката на полицаите.

И затова един съвет – докато не стане ясно как точно да се прилага въпросната забрана, когато ходите с шал през зимата носете си бележка от личния лекар.

С пълният текст на закона можете да се запознаете на този линк http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=0C0F76D8A5088A5193351A15BC38FA8B?idMat=108010