адв. Йордан Даскалов, тел. 0889 967 151; e-mail: office@personal-lawoffice.eu

Когато търсите имот и се обърнете към брокер или агенция-посредник, очаквате от тях да намерят подходящия за вас имот и то на приемлива цена. Но в случай, че стигнете до сделка, накрая винаги се оказва, че сте платили повече от определения бюджет. И дори да имате собствени средства самият брокер „любезно“ предлага в коя банка да отидете заедно и да получите изгоден кредит.

Затова не забравяйте – брокерът по-скоро ще провали сделка, отколкото да ви остави да договорите изгодна цена.

Кои са  любимите хитрости на имотните агенции?

Става въпрос не за така наречените квартални брокери, които подвеждат с фалшиви оферти, а за големите посреднически агенции. Те обещават много, но всъщност единствената им цел е да продадат избраният от вас имот на максимално висока цена. Защото тогава те самите печелят най-много от комисионната, която е средно 3 процента(а с ДДС става 3,6).

„Отстъпка“ при нотариус

Една любима уловка на посредническите агенции. Най-често обясняват, че освен задължителните такси и местния данък, техният нотариус ще ви изготви нотариалният акт с отстъпка или дори безплатно. А всъщност използват бланкетни договори. Нищо, че това поставя в риск страните по сделката – т.е. вашите пари.

Договаряне на „изгодни“ кредити в банките

Това също е задължителен реквизит от репертоара на големите имотни агенции. Брокерът ще ви заведе в банков офис, и ще уговорите изгодни условия за кредит с управителя, а не просто с някой от служителите на гишетата. Но колко е изгоден кредита се разбира през следващите години(поне 20).

И всичко това е с единствената цел да продадат имота на по-висока цена от реалната – т.е. работят в полза на продавача, банката и естествено в своя полза, а за купувача остава само да плаща цената.

Как да постъпи купувачът?

1.Потърсете независим оценител

Само така можете да се доближите до реалната стойност на желания от вас имот. Това е от значение, дори когато купувате имота с кредит от банка. Наистина в подобни случаи банката поставя условията ултимативно – оценката се извършва от посочен от нея оценител. Но дори и тогава второто мнение ще Ви даде възможност да прецените дали сделката е приемлива за вас.

2.Проверете за тежести върху имота чрез юрист, на когото имате доверие

Само едно представено удостоверение за тежести е недостатъчно. Голяма част от имотните измами се правят именно поради несъвършенствата и начина по който функционира имотният регистър. А юристът на имотната агенция, когато изобщо има такъв, едва ли ще направи необходимите справки както при покупка на имот за себе си.

3.Вие изберете нотариус 

Това правило е важно особено в случаите, когато финансирате сделката със собствени средства. Защото нотариалният акт е само задължителна  форма за сделките с имот, но не и гаранция, че няма да имате следващи проблеми. Помнете – справките при нотариуса не означават, че имотът  е без тежести, към момента на сделката.

4.Когато вземате кредит от банка

Илюзия е, че с банките не може да се договаря и те не променят условията по договорите. Трябва обаче да знаете как се постига. Имате избор, защото банките в България са 27. Гледайте не само лихвения процент, но и останалите разходи при погасяването му –  част от тях е така нареченият ГПР(годишен процент на разходите).

5.И най-важното, искайте предварителна среща с продавача на имота за договаряне на цената. Не забравяйте, че този който плаща определя правилата.

При въпроси свържете се с Адвокатска кантора „Йордан Даскалов“, тел. 0889 967 151, e-mail: office@personal-lawoffice.eu