адв. Йордан Даскалов, тел. +359 889 967 151; e-mail: office@personal-lawoffice.eu

Професионалните шофьори в Германия вече не могат да ползват 45-часовата седмична почивка на борда на камионите които управляват. Това правило е в сила от 26 януари тази година. То влезе в сила с промяната на FPersG.

Новите законови изисквания задължават фирмите-превозвачи да въведат график, който да осигури седмичната почивка на шофьорите да бъде у дома. По изключение се допуска това да става в база на фирмата-работодател, но при осигурени условия за отдих и в съответствие с минимални санитарни стандарти.

Не е тайна, че новите правила са насочени най-вече срещу конкуренцията от страна на източноевропейските транспортни фирми – в това число и немалко български.

Първоначално срещу законопроекта имаше възражения, че цитираните промени противоречат на Регламент 561/2006 на ЕО, който допуска почивката на шофьорите на камиони да става на борда на транспортното средство при наличието на необходимото оборудване за отдих.

Тъй като интересите на немските превозвачи надделяха, Европейската комисия представи изрични разяснения за страните от Източна Европа.

При въпроси свържете се с Правна кантора „Даскалов“

 тел. +359 889 967 151;

e-mail: office@personal-lawoffice.eu